Miten valitsen verkkotunnuksen?

Tämä on lyhyt opas verkkotunnuksen valintaan. Varmaan jo tiedätkin, että ilman verkkotunnuksia, ihmisten pitäisi muistaa pitkiä numerosarjoja, IP-osoitteita, päästäkseen haluamalleen sivustolle. Verkkotunnukset siis ovat tehty ihmisten muistamisen helpottamiseksi.

Yksi ensimmäisistä seikoista, jota kannattaa miettiä verkkotunnusta valitessaan on sen pituus. Vaikka verkkotunnukset voivat olla jopa satoja merkkejä pitkiä on silti parempi mitä lyhyempi se on. Verkkotunnukset voivat sisältää kirjaimia, numeroita ja väliviivoja. Väliviivojen käyttöä tosin kannattaa välttää, koska ne yleensä tekevät osoitteista vaikeampia muistaa. Hankaluutena lyhyissä nimissä on se, että useimmat niistä ovat jo käytössä.

Toisena tarvitsee tehdä valinta, minkä ylätason verkkotunnuksen (TLD) alle verkkotunnuksen rekisteröi. Kansainvälisiä vapaasti rekisteröitäviä päätteitä ovat mm. .com, .net, .org ja .info. Mikäli sivuston pääasiallinen lukija/käyttäjäkunta on kotimaista, suosittelemme kotimaisen .fi -verkkotunnuksen valintaa.

Kun valitset yritykselle, voit valita joko yrityksen nimeen tai johonkin sen tuotteeseen pohjautuvan verkkotunnuksen. Jos esimerkiksi yrityksen nimi on Pekan Putiikki, mutta se tulee myymään verkkosivuillaan päätuotteenaan vaikkapa veneitä, verkkotunnuksen voisi nimeksi olla järkevää valita vaikkapa pekanpaatti.fi tai veneputiikki.net. Tämä auttaa veneitä etsiviä asiakkaita löytämään paremmin verkkosivut vaikka eivät tietäisi Pekan Putiikista mitään. Hakukoneiden toimintaan ja sivustojen optimointiin emme kuitenkaan tässä ohjeessa mene sen syvemmälle.

Pääkohdat verkkotunnuksen valinnassa ovat siis lyhyt pituus, yksinkertaisuus ja sen kannattaa liittyä jotenkin yrityksen tuotteisiin. Voit tietenkin hankkia useita verkkotunnuksia, jotka kaikki ohjautuvat samalle sivustolle. Tämä yleensä parantaa sivuston löydettävyyttä hakukoneila etsittäessä.

• 9 käyttäjän mielestä tämä oli hyödyllinen